Orgelmakers sinds 1947
b16-ottoland-2016_005.jpg - Rene Nijsse

 

In 1877 plaatste de firma Bätz-Witte een nieuw orgel in de Hervormde Kerk van Zoelmond. Na de restauratie van de kerk in 1953, is het orgelfront aangepast op voortel van de architect. Het front heeft thans vloeiende lijnen, terwijl het oorspronkelijk een front had dat vergelijkbaar is met het orgel van Apeldoorn/De Beemte in de Wilhelminakerk.

Door middel van een trede kun je het pedaal of wel aan het onderklavier koppelen of wel aan het bovenklavier. Daardoor zijn er veel meer mogelijkheden dan bij een permanent aangehangen pedaal.

De Doublet is een bijzonder register: het groot octaaf is enkel 2-voet, klein octaaf heeft een 4-voet en 2-voet en de discant heeft een gedekte 8-voet en een deels overblazende 4-voet en 2-voet.

De Cornet is doorlopend en heeft in de bas een roergedekt als 3-voet en de discant bestaat uit open pijpen, 3-voet en 1 3/5-voet, deels overblazend. De Cornet vormt samen met de Doublet een 5-sterke Cornet.

In 2007 hebben we na de kerkrestauratie, het orgel helemaal schoongemaakt, de lijmnaden van de houten pijpen gelijmd en alles gestemd. De Trompet is ook aangepakt en spreekt weer prompt aan en heeft weer het typische Bätz-karakter.

 

Onderklavier:Bovenklavier:Pedaal:
Prestant 8Viola 8Bourdon 16 (tr)
Bourdon 16Holfluit 8 
Octaaf 4Fluit 4Manuaalkoppel
Doublet 1 - 3 sterk Pedaalkoppel 1 - 2
Cornet 2 sterk  
Trompet 8 B/D  
   
   

 

Neem contact op

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Contactformulier

Ontwerp en realisatie: Mecano.nl