Orgelmakers sinds 1947

 

In de buurt van Durham, Noord-Engeland, ligt een dorp Sacriston. In de Church of St. Peter, stond een orgel dat gemaakt was door Harrison and Harrison in 1901. In dit orgel waren oudere delen opgenomen. Het was een 3-klaviers instrument met vrij pedaal.Vanwege teruglopend kerkbezoek moest de St. Peter gesloten worden. Gerard Verloop uit Schagen wist dat dit orgel te koop kwam en via Dirk Bakker werd de kerkenraad van de Gereformeerde Gemeente in Oud-Beijerland geattendeerd op dit waardevolle instrument.

In 2006 hebben we dit orgel gedemonteerd in Sacriston en vervoerd naar onze werkplaats. Daar hebben we het opgeslagen tot 2011 en toen zijn we met de restauratie begonnen. De windladen zijn gerestaureerd en voorzien van een trekvrije plaat. Er is een extra pedaalstem aangebracht, een Trombone 16. Hiervoor hebben we een nieuwe grenen windlade gemaakt en pijpwerk gebruikt dat afkomstig was van Thomas Lewis en nu in bezit was van William Drake, orgelmaker in Buckfastleigh.

De orgelkas is helemaal nieuw naar ontwerp van John Brennan uit Oxford. De orgelkas is gemaakt van grenen en gebeitst zodat de houtstructuur zichtbaar is. Bijzonder detail zijn de frontpijpen: de originele frontpijpen waren in de jaren 1960 opnieuw geschilderd met bronskleurige verf. In het orgel zelf, troffen we een oude frontpijp aan met de originele beschildering. Henk van der Luyt heeft alle frontpijpen opnieuw gedecoreerd op een voortreffelijke wijze.

GreatChoirSwellPedal
Large Open Diapason 8Lieblich Gedackt 8Open Diapason 8Open Diapason 16
Small Open Diapason 8Salicional 8Double Diapason 16Bourdon 16
Dulciana 8Gamba 8Stopped Diapason 8Violoncello 8
Clarabella 8Flute 4Vox Angelica 8Trombone 16
Principal 4Piccolo 2Vox Celeste 8 
Flute 4Clarinet 8Principal 4Swell to Great
Fifteenth Mixture 3 rangsSwell to Choir
Mixture 3 rangs Oboe 8Great to Pedal
Trumpet 8 Cornopean 8Swell to Pedal
 Tremolo Choir to Pedal
    

 

mfl-09.jpg - Rene Nijsse
zwz-december_2011_020.jpg - Rene Nijsse

opbouw van orgelkas in werkplaats

ytu-december_2011_021.jpg - Rene Nijsse

opbouw van orgelkas in werkplaats

Neem contact op

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Contactformulier

Ontwerp en realisatie: Mecano.nl