Orgelmakers sinds 1947
vtl-goedereede-12-2016_008.jpg - Rene Nijsse

 

 

In 1956 maakte Willem van Leeuwen een nieuw orgel voor de Maranathakerk in Leiden. In 2006 werd deze kerk gesloten en is het orgel overgeplaatst naar het kerkgebouw van de Hersteld Hervormde Gemeente in Goedereede door de firma Van den Heuvel. Bij de overplaatsing is er geen noemenswaardig herstel uitgevoerd, alleen is er een houten Subbas achter het orgel opgesteld in plaats van de metalen Spitsgedekt 16. Dit register is nu als Openfluit 8 op het pedaal terug gekomen.

Voordat het orgel werd overgeplaatst, was het VK-systeem al verwijderd. In de plaats van het VK-systeem werden er leren balgjes van de firma Laukhuff aangebracht, maar wel verkeerd om. Normaal is de verende sleepconstructie aan de onderkant van de pijpstokken gemonteerd. Hier was de constructie op het bovendek van de windlade aangebracht. De slepen waren van masoniet. Al vrij snel na de overplaatsing kwamen er steeds meer lekkages en ontstemmingen.

In het najaar van 2016 zijn we windladen helemaal gerestaureerd. De leren balgjes zijn verwijderd, de bovendekken van de windladen zijn gevlakt en van een nieuwe trekvrije plaat voorzien. Op deze plaat zijn geweven ringen gelijmd. We hebben nieuwe eiken slepen gemaakt en ook aan de pijstokken zijn geweven ringen aangebracht. De Mixtuur is iets gewijzigd van samenstelling en er is een Octaaf 2 als "vorabzug" uit de Mixtuur gehaald.

De mechaniek van het hoofdwerk is "zwevend" gemaakt. Voordien moest er elk jaargetijde de diepgang van de toetsen worden gecorrigeerd, met als gevolg, altijd losdraaiende leren moeren. Dat is nu verleden tijd.

De Kromhoorn is iets verhoogd geplaatst zodat de stemkrukken boven de kasregel uitsteken en de pijpen dus veel makkelijker te stemmen zijn. De intonatie van de Kromhoorn is aangepakt, dit registert klinkt nu veel voller en kan veel breder worden ingezet: als solo maar ook in akkoordenspel klinkt het uitstekend.

 

Hoofdwerk:Borstwerk:Pedaal:
Prestant 8Holpijp 8Subbas 16
Roerfluit 8Speelfluit 4Openfluit 8
Octaaf 4Prestant 2 
Quint 2 2/3Nasard 1 1/3Manuaalkoppel
Woudfluit 2Sesquialter 2 sterk vanaf f0Pedaal - HW
Octaaf 2TremulantPedaal - BW
Mixtuur 3 - 4 sterk  
Kromhoorn 8  
   

 

hkk-goedereede-12-2016_003.jpg - Rene Nijsse
9fh-goedereede-26-09-2016_003.jpg - Rene Nijsse

oude verende sleepconstructie niet altijd is de leren telescoop op de juiste plaats gelijmd, dat zorgt voor ontstemingen

srb-goedereede_05-10-2016_020.jpg - Rene Nijsse

nieuw bovendek van de hoofdwerklade met geweven ringen

Neem contact op

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Contactformulier

Ontwerp en realisatie: Mecano.nl