Orgelmakers sinds 1947

In 1976 heeft de Gereformeerde Gemeente van Drachten een nieuwe kerk gebouwd op de hoek van de Berglaan/Singel. Mijn vader heeft voor deze kerk een eenvoudig orgel gebouwd, met één klavier en 6 registers die gedeeld waren in bas en discant. Het pedaal was aangehangen.

 

Prestant 8 B/D 
Holpijp 8 B/D 
Octaaf 4 B/D 
Roerfluit 4 B/D 
Woudfluit 2 B/D 
Mixtuur 4 sterk B/D 

 

Iedere organist weet dat het bespelen van een éénklaviersorgel veel beperkingen met zich meebrengt. Met een uitkomende stem spelen is haast onbereikbaar voor een doorsnee-organist. Veel literatuur valt af, want een melodie spelen in de tenor is onmogelijk. De wens was om er een tweeklaviers-orgel van te maken met vrij pedaal. De ruimte en het budget waren niet toereikend om het met gewone pijpen te realiseren.

Wij hebben in 2014 het orgel uitgebreid met digitale registers van Hauptwerk in samenwerking met Custommade Organ uit 's-Gravenpolder. Door een goede sampleset te kiezen en tijd te investeren in de intonatie kan er een prachtig resultaat worden behaald. De uitbreiding met digitale registers moet wel in verhouding staan met de bestaande registers. We maakten voor de digitale registers registertrekkers met knoppen, zodat iedereen weet welke registers er op het orgel aanwezig zijn.

 

OnderklavierBovenklavierPedaal
Prestant 8Roerfluit 8Subbas 16
Holpijp 8Viola di Gamba 8Openfluit 8
Octaaf 4Voix Celeste 8Fagot 16
Roerfluit 4Openfluit 4 
Octaaf 2Nasard 33 koppels
Mixtuur 4 sterkFluit 2 
Trompet 8Terts 1 3/5 
 Cornet 5 sterk discant 
 Basson Hobo 8 
 Tremulant 

 

rjr-dokkumgkv14_011.jpg - Rene Nijsse
hnk-drachten2014-marijn_003.jpg - Rene Nijsse

Oude situatie

nf0-83w-dokkumgkv14_019.jpg - Rene Nijsse

Nieuwe situatie

Neem contact op

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Contactformulier

Ontwerp en realisatie: Mecano.nl