Orgelmakers sinds 1947
evr-balk-2015_020.jpg - Rene Nijsse

In 1843 maakten de gebroeders Lohman een nieuw orgel voor de Hervormde Kerk in Balk. Het was een éénklaviers orgel met aangehangen pedaal. In 1975 is het orgel door de gebroeders Reil gerestaureerd en uitgebreid met een tweede klavier (als bovenwerk) en een vrij pedaal. Het pedaal staat in een aparte kas achter het orgel.

In 2014 is er schade ontstaan in de pedaallade door lekkage van de toren. In 2015 is de toren hersteld en daarna hebben wij het orgel onderhanden genomen. Al het pijpwerk is van de windladen geweest, zowel van pedaal als beide klavieren. Op de plek van de waterlekkage in de pedaallade is het leer etc. allemaal vernieuwd. Bij de windladen van de klavieren waren sommige registers moeilijk te bedienen, dit is verholpen en de toetsmechanieken zijn nagezien. De veerspanning is geëgaliseerd.

In 1975 is er een pedaalkoppel naar het onderklavier gemaakt door middel van een schuifmechanisme. Dat was een bron van ergernis, want steeds braken er abstracten af als de koppeling werd bediend tijdens het spelen. We hebben een nieuw pedaalkoppelmechanisme gemaakt. De ruimte daarvoor was zeer beperkt, maar dat is een extra uitdaging.

De lijmnaden van de houten pijpen zijn hersteld en het leer van de stoppen vernieuwd. Het metalen pijpwerk is schoongemaakt. Aan de intonatie van de labialen is niets gewijzigd, de tongwerken zijn wel gecorrigeerd op aanspraak en volume.

Ook is er een nieuwe windmachine geplaatst.

Het orgel klinkt nu weer fantastisch!

Hoofdwerk:Bovenwerk:Pedaal:
Prestant 8Roerfluit 8 B/DSubbas 16
Bourdon 16Viola di Gamba 8 discantOctaaf 8
Holpijp 8Prestant 4Trompet 8
Octaaf 4Fluit 4 
Fluit 4Woudfluit 2Manuaalkoppel
Quint 3Flageolet 1Pedaalkoppel - HW
Octaaf 2Tremulant 
Cornet 6 sterk discant  
Mixtuur 3 - 5 sterk B/D  
Trompet 8 B/D  
Fagot 8  

 

4sl-waterloo-2015_025.jpg - Rene Nijsse

Nieuwe pedaalkoppel, in ingeschakelde toestand

tv3-waterloo-2015_024.jpg - Rene Nijsse

nieuwe pedaalkoppel, in uitgeschakelde toestand

opx-waterloo-2015_032.jpg - Rene Nijsse

speeltafel

Neem contact op

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Contactformulier

Ontwerp en realisatie: Mecano.nl