Orgelmakers sinds 1947
kno-bedum-2016_022.jpg - Rene Nijsse

 

De Goede Herderkerk is eind jaren dertig gebouwd als Gereformeerde Kerk. De kerk is ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School en is recentelijk aangekocht door de Stichting Oude Groninger Kerken. Het orgel in deze kerk is gebouwd door de firma Valkxc en Van Kouteren uit Rotterdam in 1941 - 1942. Jan Weessies is hier jarenlang organist geweest en heeft het orgel uitgebreid met een 3de klavier en een aantal registers gewijzigd en toegevoegd. Dat is gebeurt in de periode 1970 tot 1983.

Im mei 2016 hebben we het orgel een grote onderhoudsbeurt gegeven in opdracht van en in overleg met de Stichting Oude Groninger Kerken. Het orgel was jarenlang niet of nauwelijks bespeeld. Er is een nieuwe voeding geplaats zodat er nu altijd een constante stroom is om de elektrische traktuur te laten functioneren. Er zijn membranen vernieuwd en de zwelkast is weer gangbaar gemaakt. Alles is gestemd en alle tongwerken spreken weer. Door stof en vuil was een deel van de pijpen "stom" zeker bij de Trompeta Magna 8 van het 3de klavier. Deze Trompeta staat niet in de zwelkast maar boven het positief en speelt op een hoge winddruk.

De intonatie van de Fagot 8 is gewijzigd: de Fagot 8 en de Engelse Hoorn 8 waren vrijwel indentiek van karakter en volume. De Fagot 8 heeft nu veel meer volume gekregen zodat er als het ware met deze 2 tongwerken een zwelkast gesimuleerd kan worden: beide tongwerken is zwelkast open en alleen de Engelse Hoorn is zwelkast dicht. Bijzonder is de Bombarde 32-voet die afkomstig is van het orgel uit de Martinikerk in Groningen en overbodig was geworden bij restauratie door Jurgen Ahrend. Deze Bombarde klinkt voortreffelijk bij het klankbeeld van het orgel in Bedum.

Het is een uniek orgel in het Groninger orgellandschap en goed dat het bewaard wordt voor het nageslacht.

 

Positief:Hoofdwerk:Zwelwerk:Pedaal:Koppelingen:
Fluit Travers 8Bourdon 16Nachthoorn 8Bourdon 32P + I
Holpijp 8Prestant 8Gamba 8Subbas 16 + 12P + II
Vioolprestant 8Unda Maris 8Voix-Celeste 8Prestant 16P + III
Fluit-Gedekt 4Roerfluit 8Openfluit 4Subbas 16I + III
Nasard 2 2/3Octaaf 4Echo-Trompet 8Octaaf 8II + I
Woudfluit 2Octaaf 2Basson-Hobo 8Gedekt 8II + III
Fagot 8Terts 3 1/5 Bombarde 32II + III '16
Engelse Hoorn 8Mixtuur 2 - 4 sterkTrompeta Magna 8Bazuin 16 
Dulciana 8Cornet 5 sterk D Trombone 8Tremulant HW/POS
 Trompet 8 Trompet 4 
   Trompet 2 
     
     

 

ln2-bedum-2016_027.jpg - Rene Nijsse

Neem contact op

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Contactformulier

Ontwerp en realisatie: Mecano.nl